Marţi, 2018-10-16, 7:02 PM
Bine aţi venit Vizitator | Înregistrare | Logare

Şcoala Sanitară

Administrarea Medicamentelor

ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR 
 
INTRODUCERE : Administrarea medicamentelor este una dintre cele mai mari responsabilitati ale asistentei. Pentru a asigura pacientului o terapie medicamentoasa eficienta si corecta, asistenta trebuie sa fie familiarizata cu indicatiile, dozarile si efectele medicamentului prescris. De asemenea pacientul trebuie interogat inaintea fiecarei administari despre eventualele reactii alergice din trecut la substanta respective.
 
Asistenta trebuie sa aiba cunostintele si abilitatile de a minimiza anxietatea pacientului si de maximize eficienta medicamentului (cunoscand modalitatea de administare, timpul etc.)

Caile de administare a medicamentelor:
 
Medicamentele pot fi administrate pe diverse cai:
· calea de administare mucodermica: administrare oculara, vaginala, nazala, auriculara, transdermala (prin absorbtie), orofaringelal (inhalatii)
· calea de administare enterala: absorbtia medicamentelor prin tractul gastrointestinal
· calea de administrare parenterala: injectii sau perfuzii intradermale, subcutanate, intramusculare, intraevenoase, intrarectale, intraosoase, intraartriale
· cale de administrate endotraheala: administarea medicamentelor in sistemul respirator cu ajutorul sondei endotraheale
· cale de administare epidurala: administare de medicamente (anestezic sau analgezice opioide) printr-un cateter introdus peridural
· calea de administare intrapleurala: injectarea de medicamente in spatiul pleural.
 
Calea de administare a medicamentului determina efectele acestuia. De exemplu, medicamentele administrate intravenos actioneaza instant deoarece intra imediat in circulatia sangvina. De aceea antibioticele se fac de obicei intravenous pentru a determina un raspuns imediat si costant.

Prevenirea erorilor in admnistarea medicatiei:
Inaintea administrarii oricarei medicatii aceasta trebuie comparata cu medicatia prescrisa de medic din foaia de observatie.
Se va verifica mental regula celor cinci "p”:
· pacientul potrivit
· medicamentul potrivit
· doza potrivita
· calea de administare potrivita
· timpul (ora) de administare potrivit.
 
Intodeauna se va verifica si data expirarii fiecarui medicament pe care il vom administra.
 
Totodata, inaintea oricarei administrari medicamentoase se vor avea in vedere Drepturile Pacientului:

-dreptul de a stii de ce i se administreaza un anumit medicament si la ce efecte adverse sa se astepte
-dreptul de a refuza medicatia prescrisa.
 
Au aparut multe facilitati care sa previna erorile de administrare a medicamentelor, in special pentru cele a caror administrare este cu Risc Crescut:
 
· amiodarone
· anticoagulante
· benzodiazepine
· chimioterapice
· dopamine
· dobutamne
· insulina
· lidocaina
· opioide (morfina)
· trombolitice.
 
Diferitele strategii de prevenire a erorilor de administare a medicamentelor cu risc crescut constau in prepararea acestora astfel incat ele sa poata fii imediat perfuzate, asa-numitele "premixed infusion”.
Inainte de administarea lor trebuie verificate de catre doua nurse diferite (dozajul si rata perfuziei).

Efectele medicamentelor si interactiunile dintre ele:
 
Urmarirea raspunsului la administrarea unui anume medicament necesita o buna cunoastere a starii pacientului si a efectelor asteptate de la medicamentul administrat.
-De exemplu, daca un pacient primind un antiaritmic continua sa prezinte contractii ventriculare premature, trebuie anuntat medicul ca medicamentul administrat nu produce efectul scontat. In cadrul monitorizarii eficientei unei anume terapii medicamentuoase, trebuie luate in calcul si rezultatele testelor de laborator, care pot indica un efect terapeutic, un efect advers sau un nivel toxic.
-De exemplu, timpii de protrombina ajuta la evaluarea efectului administarii de heparina, sau nivelul scazut al potasiului poate fi un semn al efectelor adverse ale unui diuretic. Unele medicamente insa pot afecta rezultatul testelor de laborator, cauzand asa-zisele rezultate "fals pozitive”.
-De exemplu, codeina poate creste presiunea intracraniana. Se va monitoriza cu atentie starea pacientului. Anumite modificari ca scaderea sau cresterea in geutate pot afeta actiunea anumitor medicamente.
-Alti factori ca varsta pacientului, constitutia fizica, sexul, statusul emotional pot afecta, de asemenea, rapunsul pacientului la admnistraea medicamentelor.
-Deoarece majoritatea pacientilor primesc mai mult de un medicament, trebuie, de asemenea, avute in vedere interactiunile dintre ele. O interactiune intre medicamente inseamna o schimbare in absorbtia, distributia, metabolismul si excretia acestuia, care poate aparea la administrarea altui medicament sau imediat dupa aceea. O interactiune de dorit folosita ca baza in terapiile medicamentuoase combinate, este potentarea efectului unui medicament, ajutarea mentinerii unui anumit nivel sangvin sau mnimalizarea efectelor adverse, cu ajutorul altui medicament. Pe de alta parte, anumite interactiuni pot avea rezultate nedorite ca diminuarea efectului unu medicament, sau, din contra, maximizarea sa pana la efect toxic.
-De exemplu, pacientii fumatori necesita doze mai mari de teofilina (medicament administrat cu precadere in astm bronsic si care se metabolizeaza in ficat) decat pacientii nefumatori, deoarece la fumatori se activeaza enzimele oxidative din ficat care cresc metabolizarea teofilinei.

Urmarirea efectelor adverse:
 
La administrarea unu medicament este necesara reunoasterea si identificarea efectelor adverse, reactiilor toxice si alergiilor medicamentuoase.
Unele efecte adverse sunt trecatoare si de intensitate redusa, pacientul dezvoltand o toleranta fata de medicament. Altele necesita o schimbare a terapiei medicamentuoase.
 
O reactie toxica la un medicament poate fii acuta, datorata dozelor excesive, sau cronica, datorata acumularii progresive a medicamentului in corp.
De aemenea, reaciile toxice pot aparea ca rezultat al modificarii metabolismului sau excretiei care determina astfel cresterea nivelului medicamentului in sange.
 
O reactie alergica la un medicament este rezultatul unei reactii antigen-anticorp. Reactia poate fii de la o urticarie banala pana la soc anafilactic.
De aceea inaintea administarii medicamentelor se verifica eventualele reactii alergice. In principiu, testul alergic se face inaintea administrarii primei doze dintr-un medicament.
 
De asemenea trebuie avut in vedere ca un istoric alergenic negativ la un anume medicament nu exclude posibilitatea aparitiei reactiei alergice in prezent sau viitor.
 
Alte efecte adverse ale medicamentelor pot fii dependenta si reactiile idiosincrazice (care apar la persoane cu anumite deficite genetice).
Orice administrare de medicament, calea de administrare, dozajul, refuzul pacientuli, aparitia efectelor adverse, trebuie notificate corect si eligibil in planul de ingrijire cu semnatura asistentei

ADMINISTRAREA MUCODERMALA A MEDICAMENTELOR
ADMINISTRATIA TRANSDERMALA A MEDICATIEI
ADMINISTRAREA MEDICATIEI PE CALE OCULARA:
 
 
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN PICATURI AURICULARE:
 
-Instilatiile auriculare se folosesc pentru tratamentul infectiilor si inflamatiilor urechilor, indepartarea cerumenului, anestezie locala, sau indepartarea insectelor ajunse accidental in ureche.
-Instilatiile auriculare sunt in principiu contraindicate pacientilor cu perforatie de timpan, dar se pot totusi efectua anumite manevre sterile.
-De asemenea, instilatiile cu hidrocortizon sunt contraindicate pacientilor cu herpes, alte infectii virale, fungi etc.
 
Materiale necesare :
 
· picaturile prescrise
· sursa de lumina
· aplicator cu capatul de bumbac
· bol cu apa calduta
· dopuri urechi din bumbac
 
ADMINISTRAREA MEDICATIEI PE CALE NAZALA:
 
-Medicatia pe cale nazala poate fi sub forma de picaturi, spray sau aerosoli (folosind un nebulizator).
-Majoritatea medicamentelor administrate in acest fel produc mai degraba efecte locale decat sistemice. Multe medicamente cu cale de administrare nazala sunt vasoconstrictoare, folosite pentru ameliorarea congestiei nazale.
-Alte tipuri de medicamente folosite pe aceasta cale sunt antisepticele, anestezicele si corticosteroizii.
   *Anestezicele locale pot fi adminsitrate pentru asigurarea confortului pacientului in timpul unei examinari rinolaringeale, laringoscopii, bronhoscopii sau intubatii endotraheale.
   *Corticosteroizii reduc inflamatia in sindroamele alergice sau inflamatorii sau atunci cand pacientul are polipi nazali. 

 
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PE CALE ENTERALA:

1. MEDICATIA ORALA:
2 ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PE SONDA NAZOGASTRICA SI GASTROSTOMA :
3 ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PE CALE BUCALA, SUBLUNGUALA SI TRANSLINGUALA:
4 ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR INTRARECTAL: 

 
 
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PE CALE PARENTERALA:


1. ADMINISTRAREA COMBINATA A MEDICATIEI INTR-O SERINGA:
 
Combinarea a doua medicamente intr-o seringa scuteste pacientul de doua intepaturi.
 
Medicamentele pot fi combinate intr-o seringa in mai multe feluri:
- fie din doua fiole,
- fie dintr-o fiola si un flacon,
- fie din doua flacoane.
 
Mai exista si medicamente gata dozate si trase in seringi sterile (cum ar fi anticoagulantele, de exemplu).
Aceste combinatii sunt contraindicate daca medicamentele nu sunt compatibile fie pentru ca precipita, fie pentru isi anuleaza unul efectul celuilalt, fie cand cantitatea combinata este prea mare pentru a fi absorbita printr-o singura injectie.
 
Tipul de seringa si ac folosite vor depinde de medicatia prescrisa, constitutia fizica a pacientului, calea de administrare.
 
Materiale necesare:
 
· medicatia prescrisa
· paduri alcoolizate
· seringa si ace
 
Administrare:
 
- se verifica medicatia prescrisa si se compara cu cea ridicata de la farmacie
- se verifica data exprarii
- se spala mainile
- se dozeaza cantitatea care trebuie administrata
 
Consideratii speciale:
 
@ se dezinfecteaza cu pad alcoolizat dopul flacoanelor inainte de utilizare (de a fi intepate cu acul)
@ se dezinfecteaza capatul fiolelor inainte de a le rupe
@ cand se folosesc fiole se poate filtra medicamentul cu un alt ac pentru inlaturarea eventualelor cioburi, daca este cazul
@ daca se combina medicamente din doua flacoane cu multidoze de medicament va trebui schimbat acul cu care se trage substanta din cele doua flacoane pentru a evita sa introducem intr-un flacon picaturi de substanta din celalat flacon care raman pe ac
@ nu se vor combina niciodata medicamentele despre care asistenta nu este sigura ca sunt compatibile
@ nu se vor combina niciodata mai mult de doua medicamente
@ desi multe medicamente incompatibile precipita vizibil, unele isi schimba doar proprietatile fara a se vedea ceva vizibil (isi schimba structura chimica si proprietatile)
@ multe medicamente sunt eficiente si compatilbile doar daca sunt administrate imediat ce au fost preprate. Astfel, dupa aproximativ 10 minute, sub influenta luminii, caldurii si a altor factori externi, isi pot schimba proprietatile, culoare si pot deveni incompatibile
@ se va acorda o grija deosebita administrarii medicamentelor care sunt prezentate sub forma de flacoane multidozate (de exemplu insulina). Daca avem de adminstrat insulina cu efect imediat si insulina cu efect retard, se va trage intai insulina cu efect imediat si apoi cea cu efect retard. Astfel, daca ajung cateva picaturi de insulina cu efect imediat in flaconul mutidozat de insulina cu efect retard, acestea nu ii vor schimba proprietatile, daca se intamapla invers insa, pot fi afectate proprietatile
@ dupa administrare nu se recapeaza acul pentru a evita intepare
 
 
2. Administrarea Medicamentelor prin INJECTIE SUBCUTANATA:   Click Aici >>

 
3. Administrarea Medicamentelor prin INJECTIE INTRADERMALA:  Click Aici  >>>
 

4. Administrarea Medicamentelor prin INJECTIA INTRAMUSCULARA:   Click Aici >>
 
 


 5. Administrarea Medicamentelor prin INJECTIA MUSCULARA IN FORMA DE Z:   Click Aici >>:
 

 
6. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN ABORDARE INTRAOSOASA:
 
Cand perfuzarea venoasa rapida este imposibila, alternativa de administrare intraosoasa presupune intrarea lichidelor, medicamentelor si transfuziilor direct in cavitatea medularaa osului, cu o retea vasculara bogata. Calea intraosoasa de abord este folosita in urgente majore (stop cardio-respirator, colaps, traumatisme etc) sau la copii.
Pe calea intraosoasa pot fi administrate orice medicamente si lichide, fiind o alternativa salvatoare de multe ori.
 
Abordul se face de obicei pe fata anterioara a tibiei, in portiunea proximala si mediala, datorita suprafetei late si întinse precum si tegumentelor subtiri care acopera osul.
Aceasta manevra este facuta de medic asistat de asistenta.
Abordarea intraosoasa este contraindicata la pacientii cu osteogeneza imperfecta, osteoporoza, fractura, datorita riscului de extravazare subcutanata a substantelor administrate.
 
Materiale necesare:
 
· ac special pentru punctie osoasa ( la copii se poate folosi unul pentru punctie lombara) la care sa se poata adapta seringa sau perfuzor, transfuzor
· paduri cu betadina sau iod
· comprese
· mansi sterile
· camp steril
· solutie de heparina
· medicatia de administrat si seringa sau perfuzor, in functie de ce se doreste
· xilina 1%
 
Pregatirea echipamentului:
 
· se pregateste solutia de perfuzat astfel incat sa poata fi imediat atasata
· se eticheteaza solutiile care se adminstreaza
 
Administrare:
 
ü se confirma identitatea pacientului
ü daca pacientul este constient si nu este copil, se explica procedura pacientului si locul de punctionare
ü se va obtine consimtamantul pacientului sau a familiei pentru efectuarea manevrei
ü se intreaba pacientul daca este alergic la lidocaina (xilina) sau se testeaza daca nu a mai folosit, daca nu stie, sau daca este copil
ü se spala mainile
ü se poate adminstra un sedativ, daca medicul indica
ü se pozitioneaza pacientul in functie de locul ales pentru punctie
ü se ofera medicului manusile sterile, si padurile cu betadina sau iod. Acesta, in mod steril, va dezinfecta locul punctiei si va lasa sa se usuce, apoi va acoperi cu un camp steril cu o deschizatura la locul de punctionare
ü se ofera medicului seringa cu doza indicata de lidocaina pentru efectuarea anesteziei locale
ü dupa efectuarea anesteziei se va oferi medicului in mod steril acul de punctionare
ü dupa ce introduce acul, se va verifica cu ajutorul unei seringi atasate, prin aspirare de maduva, corectitudinea manevrei, apoi se va spala cu o seringa cu heparina
ü dupa permeabilizare, se va atasa perfuzorul
ü asistenta isi va pune manusi sterile si va curata locul punctionarii, va securiza si va fixa acul cu fixatoare sau comprese, va regla ritmul perfuziei conform indicatiilor si va supraveghea locul de punctionare pentru a observa eventualele semne de sangerare sau extravazare
 
Consideratii speciale:
 
@ perfuzia intraosoasa trebuie sistata cat mai curand posibil, imediat ce se poate obtine abord venos ( preferabil sa nu dureze mai mult de 2-4 ore) deoarece creste riscul de infectie
@ dupa ce se scoate acul intraosos se va mentine presiune ferma timp de 5 minute si se va pansa steril
 
Complicatii:
 
@ cele mai comune complicatii sunt etravazarea lichidelor in tesutul subcutanat sau subperiostal datorita unei gresite amplasari a acului
@ alte complicatii pot fi abcesele subcutanate, osteomielitele
 
 
7. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN LINII VENOASE SECUNDARE:
 
O linie venoasa secundara este o linie venoasa completa care se conecteaza la o linie venoasa primara, deja existenta. Linia venoasa secundara este folosita la adminstrarea intermitenta sau continua de medicamente, atunci cand se pastreaza tot timpul o linie venoasa principala pentru intretinere sau din alte motive. Antibioticele sunt cele mai folosite medicamente care se pot administra intermitent, prin linii venoase secundare.
 
Atunci cand se conecteaza perfuzia secundara si se vrea sa mearga doar aceasta, ea trebuie pozitionata deasupra celei primare. Daca se vrea sa mearga ambele perfuzii, ele trebuie pozitionate la acelasi nivel si reglat ritmul uneia si apoi al celeilalte.
De asemenea, injectomatele si infuzomatele pot fi folosite ca linii venoase secundare pentru administrare intemitenta sau continua, avand avantajul ca se poate doza exact cantitatea de medicament adminstrata.
 
Materiale necesare:
 
· medicatia prescrisa
· perfuzor
· adaptator special sau ac pentru atasare la linia primara
· paduri alcoolizate
· fixator sau leucoplast
· etichete
· injectomat sau infuzomat
· solutie salina
 
Pregatirea echipamentului:
 
· se verifica medicatia prescrisa de medic
· se spala mainile
· se verifica solutia care trebuie adminstrata pe linia venoasa secundara pentru data de expirare si aspectul sau
· se verifica daca medicamentul care trebuie adminstrat secundar este compatibil cu cel din linia venoasa primara
· daca este necesar, se adauga si alt medicament in solutia pentru adminstrare pe calea secundara, conform indicatiilor medicului (se sterge cu alcool orificiul flaconului, se injecteaza substanta care trebuie adaugata si se agita pentru o buna omogenizare si dizolvare) dar se va eticheta neaparat si specifca substanta adaugata
· unele medicamente ( cum ar fi tienam-ul, de exemplu) sunt preparate pulbere in flacoane care pot fi perfuzate dupa dizolvare
 
Administrarea:
 
ü se confirma identitatea pacientului ü daca substanta care trebuie administrata secundar nu este compatibila cu cea de pe linia venoasa primara, aceasta din urma va fi inlocuita cu solutie salina, compatibila cu orice, pana la administrarea celeilalte substante
ü se agata in stativ cea de-a doua substanta, se ataseaza perfuzorul, se scoate aerul si apoi, capatul perfuzorului fie printr-un ac, fie printr-un dispozitiv special, va fi atasat la sistemul de cuplare (dupa ce a fost dezinfectat in prealabil cu un pad alcoolizat) al primei linii de perfuzare
ü se ajusteaza rata de perfuzare si se regleaza adecvat in functie de ce se doreste (sa mearga amandoua liniile venoase sau doar cea secundara)
ü dupa terminarea medicamentului de pe linia venoasa secundara fie se va decupla tot sistemul secundar si se va arunca in recipientele specifice de colectare, fie, daca doza trebuie repetata la intervale de timp, se va mentine pe loc, etichetat cu data primei utilizari, pana cand o noua perfuzie va fi instituita pe linia secundara
 
Consideratii speciale:
 
@ daca sistemul de perfuzare al liniei secundare se pastreaza pe loc pana la o noua folosire, trebuie atent etichetat cu data primei utilizari si schimbat obligatoriu la 48 ore
@ dupa inlaturarea sistemului secundar de perfuzare se va verifica si se va dezinfecta locul de cuplare cu sistemul primar astfel incat aceasta sa nu fi fost afectat si sa se scurga lichid
 
 
8. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN CATETER VENOS PERIFERIC:
 
Administrarea tratamentului intravenos cu ajutorul unei branule scuteste pacientul de multiple intepaturi, permite mentinerea unei linii venoase continue, perfuzare continua, administrarea de bolusuri etc
 
Dupa fiecare injectare se spala cu solutie diluata de heparina sau solutie normal salina pentru a preveni formarea cheagurilor.
Daca se spala cu solutie diluata de heparina sa se adminstreze heparina ca tratament, inaintea fiecarei administrari de alt medicament se va spala intai cu solutie normal salina in eventualitatea in care heparina nu este compatibila cu medicamentul care trebuie adminstrat.
 
Materiale necesare:
 
· medicatia prescrisa si eventual setul de perfuzare daca este vorba de perfuzie
· manusi
· paduri alcoolizate
· seringa 3 ml
· solutie normal salina
· garou
· fixator sau leucoplast
· solutie diluata de heparina
 
Pregatirea echipamentului:
 
· se verifica medicatia
· se spala mainile
· se pregateste dilutia de heparina (se poate pregati cu 10 pana la 100 unitati pe ml) si se trage in seringa de 3 ml
· se dezinfecteaza gatul fiolei sau dopul flaconului de cauciuc
· se ataseaza perfuzorul la flaconul de perfuzat si se scoate aerul, sau se trage substanta din flacon sau fiola in seringa
 
Administrare:
 
- se confirma identitatea pacientului
- se pun manusile
- se dezinfecteaza cu un pad alcoolizat capatul branulei unde se va atasa seringa sau perfuzorul
- se aspira intai cu seringa pentru a verifica daca apare sange. Daca apare, branula este corect pozitionata si este permeabila, daca nu apare sange la aspirare, se aplica un garou nu foarte strans deasupra locului unde este branula, se tine aproximativ un minut si apoi se aspira inca o data. Daca sangele tot nu apare, se desface garoul si se injecteaza cativa ml de solutie normal salina. Daca se intampina rezistenta la injectare nu se va forta ci se va administra heparina diluata. Daca nu se intampina rezistenta se va administra apoi solutie normal salina (pentru a spala eventualele urme de heparina care pot fi incompatibile cu unele medicamente) observand cu atentie daca apare durere sau semne de infiltrare a substantei. Daca insa apare durerea, semnele de rezistenta la injectare si se observa infiltratie, se va scoate branula si se va monta una noua
- dupa administrarea medicatiei cu seringa se va spala cu solutie normal salina si apoi cu heparina diluata pentru a nu se forma trombi
- daca se adminstreaza perfuzie pe branula, se va adapta perfuzorul la branula, se va regla rata de curgere si dupa inlaturare se va proceda in acelasi fel ca la injectarea cu seringa
 
Consideratii speciale:
 
@ daca trebuie adminstrate atat perfuzie cat si medicament, compatibile sau nu, se institui o linie venoasa secundara care se va atasa la cea primara. Astfel daca substantele sunt compatibile si se doreste sa mearga in paralel, cele doua solutii se vor situa la acelasi nivel si se va regla rata de curgere. Daca pacientul are o linie venoasa continua care trebuie mentinuta si trebuie adminstrata o substanta care nu este compatibila cu respectiva perfuze, se va institui linia venoasa secundara cu respectiva substanta, situata mai sus decat cea principala si se va porni doar cea secundara, la terminarea adminstrarii repornindu-se perfuzia de intretinere
@ chiar daca ramane functionala, branula trebuie schimbata la 48-72 ore, schimbandu-se locul insertiei.
 
 
9. ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR PRIN INJECTIE INTRAVENOASA DIRECTA:
 
Injectia intravenoasa directa permite o abordare rapida si un efect imediat.
 
Este folosita in urgente (bolusuri) sau in cazurile in care nu se poate face intramuscular administrarea.
 
Pacientul trebuie supravegheat deoarece efectele sunt rapide si imediate.
 
 
Materiale necesare:
 
· medicatia prescrisa
· manusi
· seringa si ac
· ser pentru dizolvat
· garou
· paduri alcoolice si cu betadina sau iod
· comprese sterile
· bandaj adeziv
· solutie normal salina si solutie diluata de heparina
 
Pregatirea echipamentului:
 
· se verifica medicatia prescrisa
· se verifica data expirarii
· se trage solutia in seringa si se dilueaza daca e necesar
 
Administrare:
 
ü se confirma identitatea pacientului
ü se selecteaza o vena accesibila si destul de larga (cu cat vena e mai larga si solutia mai diluata cu atat e mai putin iritanta)
ü se aplica un garou deasupra locul de punctionare pentru destinderea si evidentierea venelor
ü se dezinfecteaza locul punctionarii cu un pad cu betadina sau iod, prin miscari circulare dinspre locul punctiei inspre afara, pentru a evita contaminarea locului de punctionare
ü se asteapta sa se usuce dezinfectantul si se punctioneaza vena cu acul la un unghi de 30 de grade cu amboul in sus
ü se aspira in seringa pentru a vedea daca este introdus corect in vena (apare sange)
ü se indeparteaza garoul si se injecteaza substanta
ü la terminarea injectarii se aspira din nou pentru a vedea daca acul a fost tot timpul in vena si daca intreaga medicatie a fost corect introdusa. Dupa verificare se schimba seringa goala cu una cu solutie normal salina pentru a spala vena
ü se scoate acul din vena printr-o miscare rapida si se preseaza locul punctionarii cu compresa sterila timp de 3 minute
ü se aplica un bandaj adeziv
 
Consideratii speciale:
 
@ deaorece medicamentele administrate prin injectie intravenoasa directa au efect imediat, in cazul pacientilor alegici poate aparea socul anafilactic. In aceasta situatie (cand pacientul devine dispneic, cianotic etc) trebuie chemat imediat medicul si se incep manevrele de resuscitare
@ daca apar semne de extravazare se intrerupe injectarea si se reia tehnica tinand cont de substanta pierduta prin extravazare
 
 
TEHNICI SPECIALE DE ADMINISTRARE A MEDICAMENTELOR:
 
1. ANALGEZIA EPIDURALA: Prin aceasta tehnica, medicul injecteaza substanta medicamentoasa in spatiul epidural. Medicamentul administrat difuzeaza lent in spatiul subarahnoidian al canalului spinal si aapoi in lichidul cefalorahidian. In unele cazuri medicul injecteaza substante direct in spatiul subarahnoidian.
 
-Analgezia epidurala ajuta la controlul durerii cronice si acute (pacienti cu cancer, dureri postchirurgicale).
-Analgezia poate fi efectuata prin injectare sau prin folosirea unui injectomat atasat la un cateter epidural care permite descarcarea continua de mici doze care sa-si mentina un efect permanent.
-Montarea cateterului este de competenta medicului, dar asistenta este responsabila cu supravegherea pacientului si administrarea medicatiei indicate pe cateter.
 
Materiale necesare:
 
· medicatia prescrisa
· fixator transparent pentru cateter
· trusa de epidurala (care contine tot ce este necesar pentru montara cateterului)
· tensiometru, pulsoximetru
· medicamente de urgenta: naloxona, efedrina,
· sursa de oxigen
· echipament intubatie orotraheala (laringoscop, sonda intubatie, seringa, leucoplast)
 
Pregatirea echipamentului:
 
· se verifica medicatia prescrisa
· se prepara solutia in seringa pentru injectomat daca se va adminstra in acest mod
· se pozitioneaza pacientul adecvat si i se reaminteste sa ramana cat mai nemiscat pentru a minimaliza disconfortul si eventualele traume (pacientul este culcat pe pat, in decubit lateral, cat mai aproape de marginea patului. Barbia trebuie sa fie in piept si genunchii stransi si pozitionati pe abdomen. Astfel spatele pacientului va fi curbat, la marginea patului.
 
Administrarea:
 
- se explica pacientului procedura si eventualele potentiale complicatii.Va fi atentionat ca va simti o oarecare durere la insertia cateterului. Se va raspunde intrebarilor pe care le are. Se va obtine un consimtamant scris al pacientului sau familiei
- medicul va dezinfecta locul punctiei cu comprese sterile, de 3 ori cu 3 comprese diferite. Apoi va aseza campul steril cu deschizatura pe locul punctionarii
- pacientul este atentionat ca va simti o senzatie de arsura si durere locala. I se va cere sa anunte orice durere persistenta deoarece aceasta poate fi datorata iritatiei unei radacini nervoase necesitand repozitionarea acului dupa ce medicul introduce acul, asistenta va face procedurile indicate de medic ( injectarea de analgetic sau conectarea la injectomat)
- cateterul se va securiza cu un fixator transparent si se va eticheta capatul anterior, pe unde se injecteaza, cat si perfuzorul atasat daca este cazul, pentru prevenirea administrarii accidentale de alte substante
- se va potrivi rata de adminstrare conform indicatiilor medicului si se va monitoriza durerea pacientului cerandu-i sa acorde note pe o scala de la 0 la zece. Daca nota este mai mare de 3 trebuie ajustata doza. Daca analgesia este intermitenta si se administreaza cu seringa se aspira intai pentru a nu apare sange, caz in care trebuie chemat medicul imediat. De asemenea la aspirare trebuie scos aerul daca apare si abia apoi se poate injecta substanta. Se va monitoriza tensiunea, pulsul si saturatia de oxigen dupa fiecare administrare deoarece sunt substante care pot da modificari ale semnelor vitale normale
- se vor monitoriza semnele vitale ale pacientului cu un monitor sau pulsoximetru ü capatul cateterului de conectare la perfuzor sau la seringa (daca se administreaza intermitent medicatia anlgetica) trebuie invelit in comprese sterile cu betadina si schimbat la fiecare folosire sau la 24 ore daca nu se deconecteaza in tot acest timp
- se va inspecta locul de insertie a cateterului pentru a observa eventualele sangerari sau extravazari ale solutiei administrate
- pacientul este invatat sa anunte orice modificare a starii sale sau durere persistenta
- daca se va efectua anestezie pe aceasta cale trebuie avut in vedere instalarea imediata a blocului senzitiv si motor a partii inferioare a corpului. Dupa astfel de anestezii intraoperatorii, blocul se mentine si postoperator un timp, de aceea pacientul trebuie atent monitorizat si asistat in tot ceea ce are nevoie
- scoaterea cateterului se face fie de catre medic fie de catre asistenta (se pun manusi, se desafce fixatorul transparent, se inspecteaza locul de insertie, se trage cateterul – daca se simte rezistenta se va opri manevra si se va chema medicul - apoi se acopera locul cu un pansament steril cu betadina si se fixeaza cu bandaj adeziv pentru 24 ore. Cateterul se va pastra pentru a fi vazut de medic inainte de a fi aruncat - pentru a se asigura ca manevra a fost facuta corect sin nu au ramas accidental resturi de cateter)
 
Consideratii speciale:
 
@ se va supraveghea pacientul si i se vor masura semnele vitale ( tensiune, puls, aturatie) la fiecare 2 ore in primele opt ore si apoi la fiecare 4 ore in primele 24 de ore de la insertia cateterului si adminstrarea continua sau intemitenta de analgezie. Se annta medicul imediat daca pacientul devine hipotensiv sau ii scade frecventa respiratorie
@ se va verifica la fiecare 2 ore scala de durere a pacientului pana la surimarea sa totala si gasirea dozei optime de adminstrare pentru controlul sau
@ se va anunta medicul daca pacientul acuza greata, ameteli, mancarimi sau dificultate de a urina (este unul din efectele adminstrarii de opioide), daca acuza durere sau devine somnolent ( este unul din primele semne de depresie respiratorie ca efect al opioidelor). Depresia respiratorie poate apara in primele 24 de ore de la anestezia epidurala cu opioide si se poate trata prin administrare intravenoasa de naloxona, la indicatia medicului
@ se va verifica disparitia trepatata a blocului motor si senzitiv dupa anestezie timp in care pacientul va fi asistat conform nevoilor sale
@ daca se practica doar analgezie si apare amortirea membrelor inferioare, va fi chemat medicul sa ajusteze doza deoarece analgesia trebuie efectuata fara sa apara blocul senzitiv si motor ca in cazul anesteziei
@ se va avea in vedere ca medicatia adminstrata pidural difuzeaza lent. Astfel, poate produce efecte adverse (ca sedare excesiva, de exemplu) si la 12 ore de la intreruperea administrarii continue pe injectomat
@ pacientii care au analgezie sau anestezie pe cateterul de epidurala vor trebui sa aiba obligatoriu prinsa o linie venoasa permeabila, functionala pentru a putea fi adminstrata terapie intravenoasa in caz de urgenta
@ ca efect advers comun intalnit postanalgezie pe cateterul epidural apare durerea de cap accentuate la fiecare miscare si schimbare de pozitie ( ridicare din pat, plimbare, intoarcerea capului etc). Aceasta se datoreaza scurgerii de lichid cefalorahidian in dura mater in timpul punctionarii. Durerea de cap dispare imediat daca se vor recolta pacientului 10 ml de sange intravenous si se va injecta in spatiul epidural. Durerea cedeaza rapid si pacientul nu are nici un fel de resrictii dupa aceasta adminstrare
@ daca pacientul necesita analgezie epidurala pe cateter acasa( cum ar fi in cazurile de cancer) echipa medicala trebuie sa se aisgura ca un membru al familiei poate invata corect tehnica de manevrare a opioidelor si de injectare si , mai ales, ca pacientul nu va consuma droguri sau alcool, deoarece acestea potenteaza mult efectul opioidelor putand da efecte adverse
 
Complicatii:
 
@ complicatiile includ efecte adverse la opioide sau la anestezia locala, cat si diverse aspecte nedorite legate de cateter ca: infectii, hematom epidural, migrarea cateterului.
Infectia se va trata cu antibiotice, hematomul trebuie observat din timp si anuntat medicul
@ migrarea cateterului apare atunci cand acesta iese din spatiul epidural spre piele. Daca se intampla aceatsa, pacientul va incepe sa acuze din nou dureri, deoarece analgezicul nu isi va mai face efectul scontat ci se va scurge la locul de insertie. In acest caz trebuie anuntata medicul si indepartat cateterul ,stabilindu-se o alta strategie pentru managementul durerii

Administrarea medicamentelor

 
Curs 2 Caile de Administrare a Medicamentelor

Curs Patologie MedicalaFarmacie

 
 

RSS

Căutare

Formularul pentru autentificare

Radio Live

Ţine minte Pagina

Montare Branula

Aici găseşti:

Coloana Vertebrală

Relaxare

Punctie Venoasă

Link-uri utile

Bandaj "in 8"

Tipuri Pansamente

Resuscitare Adult

Resuscitare Bebe

Defibrilator Use

Interpretare EKG

NumărătoareInversă

Schimb valutar

Mă puteţi întreba

Arhiva materialelor

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 130

Mini-chat

200

Prietenii site-ului

 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Ai Diabet?

  Acum Online

  Statistici


  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0

  Check Page Rank of your Web site pages instantly:

  This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service