Marţi, 2018-10-16, 7:40 PM
Bine aţi venit Vizitator | Înregistrare | Logare

Şcoala Sanitară

Analize Ficat

dsrfsr
Analizele pentru Evaluarea Functiei Hepatice

Analizele pentru ficat fac parte din analizele uzuale pe care fiecare persoană trebuie să le facă periodic. Testele de funcționalitate hepatică realizează 4 sindroame biologice:

 • sindrom de hepatocitoliză, manifestat prin creșterea transaminazelor
 • sindrom hepatopriv (scăderea funcției de sinteză), manifestat prin scăderea proteinemiei, colesterolului și factorilor de coagulare
 • sindrom de colestază (de retenție biliară), manifestat prin creșterea enzimelor de colestază și a bilirubinei
 • sindrom inflamator (disproteinemic), manifestat prin creșterea probelor inflamatorii (VSH, CRP, fibrinogen, modificarea raportului albumine/globuline)

1. Sindromul biologic citolitic

Într-o baterie de teste uzuale, pe lângă hemogramă, uree, creatinină, glicemie si sumar de urină, intră si transaminazele, enzime care oferă informații despre starea ficatului. Transaminazele sunt enzime intracelulare care sunt în mod normal eliberate în cantități mici în sânge; atunci când crește permeabilitatea membranei hepatocitelor sau celulele hepatice sunt distruse, crește concentrația transaminazelor. Denumirea de transaminaze vine de la faptul că ele catalizează transferul unei grupări amine (NH2) de la un acid aminat la un cetoacid.
 
Există 2 transaminaze:
 • ALT/ALAT/GPT (alanil-aminotransferaza, glutamo-piruvat transferaza) – se găseste în special în ficat si rinichi. Valori crescute sunt întâlnite în caz de citoliză hepatică – hepatite virale, toxice, medicamentoase, autoimune. Enzima este localizată strict în citoplasmă.
 • AST/ASAT/GOT (aspartat-aminotransferaza, glutamo-oxaloacetat transferaza) – pe lângă ficat, este prezentă si în muschii scheletici, miocard, pancreas, țesut cerebral, rinichi. Cresterea valorii AST nu este asadar foarte specifică pentru o afecțiune hepatică: ea creste si în infarctul miocardic, pancreatită, embolie pulmonară sau AVC. Enzima este localizată în citosol și mitocondrii.

Particularități ale interpretării valorilor transaminazelor:

 • deoarece transaminazele au drept coenzimă vitamina B6, alcoolicii (care au deficit de vitamină B6) pot avea valori fals-scăzute (în special a ALT, care este mai sensibilă decât AST)
 • afectarea musculară (dermatomiozită, traumatisme, injecții intramusculare, miopatii) poate da cresteri ale transaminazelor, caz în care se vor efectua determinări ale altor enzime musculare (CK, aldolaza, LDH)
 • numeroase medicamente pot da cresteri ale transaminazelor
 • raportul de Ritis (RDR), reprezentând raportul dintre AST și ALT, ale căui valori normale sunt cuprinse între 0.7 și 1.4, este crescut (>2) în ciroza hepatică, hepatită cronică activă, hepatită medicamentoasă, ciroză biliară primitivă, metastaze hepatice, hepatită alcoolică (scadere predominentă a ALT datorită deficitului de vitamină B6) si scăzut în hepatita virală acută, colestaza extrahepatică sau afecțiuni inflamatorii.
 • transaminazele pot fi crescute la obezi, la cei cu steatohepatită non- alcoolică, după un efort fizic prelungit sau după consum de ciuperci

Citește și articolul despre cresterea transaminazelor.

  2. Sindrom hepatopriv

  Sindromul hepatopriv reflectă o disfuncție a capacității hepatice de sinteză, detoxifiere si metabolizare. Indicatorii sindromului hepatopriv sunt scăderea concentratiei de proteine serice, colesterol, fibrinogen si prelungirea timpilor de coagulare (datorită scăderii sintezei factorilor de coagulare II, V, VII). Alterarea probelor de coagulare este cel mai precoce marker al disfuncției hepatice deoarece factorii de coagulare sunt proteine cu timp de înjumătățire mic. Pentru funcția metabolică și de detoxifiere se folosesc ca indicatori colinesteraza serică și amonemia.

  Sindromul hepatopriv apare de obicei în stadii avansate de boală hepatică cronică (ciroză hepatică) sau în hepatitele acute fulminante, când există distrucție hepatocitară masivă.

  3. Sindrom colestatic (de retenție biliară)

  Disfunctia bilioexcretorie se poate pune în evidență prin cresterea bilirubinei (preponderent a bilirubinei directe) si a enzimelor de colestază (fosfataza alcalină, 5’-nucleotidaza, gamma-glutamiltranspeptidaza, leucinaminopeptidaza, glutamat dehidrogenaza). Colestaza se mai poate însoti de cresterea usoară-moderată a transaminazelor, bilirubinurie si prelungirea timpului de protrombină (datorită deficitului de vitamină K, care nu se absoarbe în absența sărurilor biliare). Valori mari ale gamma-glutamiltranspeptidazei (GGT), disproportionat fată de cele ale bilirubinei și ale celorlalte enzime de colestază (fosfataza alcalină) indică o hepatită alcoolică.

  În evaluarea unei retenții biliare trebuie efectuată și o ecografie abdominală pentru a vedea dacă localizarea colestazei este intrahepatică sau extrahepatică; în colestaza intrahepatică, căile biliare intrahepatice sunt nedilatate (cu excepția bolii Caroli), iar în cea extrahepatică sunt dilatate (cu excepția colangitei sclerogene, litiazei de cale biliară principală asociată cu ciroză, obstacolelor intermitente sau colestazei instalate brusc).

  4. Sindrom inflamator mezenchimal

  Sindromul inflamator (disproteinemic) evidențiază modificarea (sau chiar inversarea) raportului albumine la globuline și cresterea reactantilor de fază acută (proteină C reactivă, fibrinogen). Probele inflamatorii pozitive pot indica prezența unei inflamații oriunde în organism.


  RSS

  Căutare

  Formularul pentru autentificare

  Radio Live

  Ţine minte Pagina

  Montare Branula

  Aici găseşti:

  Coloana Vertebrală

  Relaxare

  Punctie Venoasă

  Link-uri utile

  Bandaj "in 8"

  Tipuri Pansamente

  Resuscitare Adult

  Resuscitare Bebe

  Defibrilator Use

  Interpretare EKG

  NumărătoareInversă

  Schimb valutar

  Mă puteţi întreba

  Arhiva materialelor

  Sondajul nostru

  Evaluează site-ul meu
  Total răspunsuri: 130

  Mini-chat

  200

  Prietenii site-ului

 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Ai Diabet?

  Acum Online

  Statistici


  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0

  Check Page Rank of your Web site pages instantly:

  This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service