Joi, 2018-03-22, 10:39 AM
Bine aţi venit Vizitator | Înregistrare | Logare

Şcoala Sanitară

Principală » 2013 » Ianuarie » 12 » Ciocolata neagra – benefica pentru mentinerea tensiunii arteriale
2:51 AM
Ciocolata neagra – benefica pentru mentinerea tensiunii arteriale

19 aprilie 2010 (Viena, Austria) - ciocolata neagră ajută la menţinerea tensiunii arteriale in ficatul pacientului cu ciroza hepatica, potrivit unui studiu al Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL)

Într-un studiu redus, de 22 de pacienţi, care au primit o masă, care a inclus fie ciocolata alba, fie ciocolata neagra, a existat o creştere semnificativă a gradientului sistemului port (HVPG) în populaţia totală.

Cu toate acestea, 11 pacienţi din grupul care au consumat ciocolată albă au avut o schimbare în HVPG medie de aproape 4 mm Hg, comparativ cu nivelul dinaintea mesei. In timp ce la grupul care a consumat ciocolata neagra s-a observat o schimbare de numai 1 mm Hg în HVPG (P = 0.02).

Andrea De Gottardi, MD, PhD, un membru junior al Institutului de Farmacologie Clinică şi de Cercetare Viscerala din Berna, Elveţia, a spus membrilor audienţei în timpul discutarii rezultatelor: "Cresterea postprandiala în HVPG a fost semnificativ mai mică în grupul care a consumat ciocolata neagra, in timp ce fluxul sanguin hepatic, fluxul de sânge portal a crescut în mod similar la ambele grupuri.”

"Ciocolata neagra a atenuat creşterea postprandiala a HVPG prin producerea  vasodilatatiei intrahepatice ca răspuns al creşterii fluxului sangelui portal”, a explicat Dr. Gottardi.

Alimentatia produce vasodilataţie, care, la pacienţii cirotici, poate provoca o creştere periculoasă a HVPG, cauzata de vasodilatatia intrahepatica globala, ca răspuns adaptativ la creşterea rapidă a fluxului de sânge. Disfuncţia este însoţită de o disponibilitate scazuta de oxid nitric în ficat.

In cazul antioxidantilor, s-a dovedit ca atenueaza creşterea postprandiala a HVPG. Cacaoa are un nivel ridicat de flavonoizi, care au proprietati puternic antioxidante. Dar flavonoidul din ciocolata neagra nu a fost testat pentru efectele sale asupra HVPG la pacienţii cirotici.

În cadrul studiului, pacienţii au fost împărţiţi în mod aleatoriu in două grupuri de 11. La momentul iniţial, nu au existat diferenţe semnificative în HVPG, in fluxul sistemului port sau fluxul sanguin hepatic.

Masa de ciocolată lichidă a continut 0.55 g de ciocolata neagra pura pentru un grup şi 0.63 g de ciocolata  alba pura, pentru celălalt grup.

Aceste cantitati cuprind aproape acelaşi nivel de conţinut energetic, proteine, grăsimi şi hidraţi de carbon şi au avut volume similare.

Toţi pacienţii au primit 200 ml de Ensure  Plus pentru a completa masa.

Fluxul de sange portal, fluxului sanguin hepatic şi HVPG  a crescut în mod semnificativ faţă de momentul iniţial pentru întreagul grup de pacienţi.

Nu au existat diferenţe semnificative între  grupurile care au consumat  ciocolată albă si neagra  in creşterea  fluxului sanguin portal şi fluxul sanguin hepatic, dar  a existat o diferenţă semnificativă în creşterea HVPG între cele 2 grupuri.

In grupul care a consumat ciocolată albă, HVPG a crescut de la un pic mai mult, de la 15 mm Hg inainte de masa, la aproximativ 20 mm Hg după masă (P = 0.003). HVPG  la grupul care a consumat ciocolata neagra a fost de 15 mm Hg înainte de masă şi a crescut doar aproximativ 1 mm Hg, deci o creştere nesemnificativă (P = 0.07).

Cercetatorii au găsit, de asemenea, o diferenţă semnificativă a presiunii arteriale intre cele doua grupuri. A fost un salt de aproximativ 7% a tensiunii arteriale în grupul  care a consumat  ciocolata neagra; nu a existat nici o creştere în grupul care a consumat ciocolată albă.

HeinerWedemeyer, MD, medic primar şi profesor asistent la Departamentul de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endocrinologie de la Hanovra Medical School din Germania şi secretarul general al EASL, a avertizat că datele, până în prezent, sunt limitate.

Acest studiu isi va continua cercetarea, deoarece mai sunt multe lucruri de testat.

Autor

Cringanu Mirela


Sursa articol: Medscape
Vizualizări: 4562 | Adăugat de: annuka | Tag-uri: ciocolata benefica pentru mentinere | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
RSS

Căutare

Formularul pentru autentificare

Radio Live

Ţine minte Pagina

Montare Branula

Aici găseşti:

Coloana Vertebrală

Relaxare

Punctie Venoasă

Link-uri utile

Bandaj "in 8"

Tipuri Pansamente

Resuscitare Adult

Resuscitare Bebe

Defibrilator Use

Interpretare EKG

NumărătoareInversă

Schimb valutar

Mă puteţi întreba

Arhiva materialelor

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 126

Mini-chat

200

Prietenii site-ului

 • Creaţi un website gratuit
 • Desktop Online
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Toate Tag-urile HTML
 • Kit-uri de Navigator
 • Ai Diabet?

  Acum Online

  Statistici


  Total online: 1
  Vizitatori: 1
  Utilizatori: 0